­

Kuchnia: zdrowsza, domowa pizza farmerska

08:45


Pizza to przekąska, do której robienia podchodzę z przyjemnością. Oprócz miłych wspomnień (to nasze danie, które często wykonywaliśmy wspólnie, spędzając przy tym długie godziny) jest też jedyną przyjemnością, bez której trudno jest mi obyć się na diecie.. Wbrew pozorom, nie jest to bardzo kaloryczny posiłek, jeśli nieco go zmodyfikujemy - tak, jak ja dzisiaj. Nie zmienia się najważniejsze - musi być pyszna, lekka i chrupiąca - typowo włoska.

Podstawą musi być dobrze ciasto, które będzie kruche, a jednocześnie puszyste dzięki odpowiedniemu napowietrzeniu go poprzez długie wyrabianie. Co ważne - nigdy go nie rozwałkowuję, co spłaszcza ciasto oraz pozbawia powietrza - zamiast tego, cieniutko rozciągam je na blaszce, delikatnie smarując sosem pomidorowym. Samym jego sekretem niwelującym zbędne kalorie jest o wiele bardziej zdrowa i obfita w błonnik mąka pełnoziarnista wymieszana w proporcjach 1:4 z mąką owsianą (bardzo prostą do wykonania samemu).
Jeżeli chodzi o same składniki, wybieram je pod kątem gustu, lecz co najważniejsze - zawsze przeważają składniki warzywne, zawierające mało kalorii, choć wiele wartości odżywczych. Mięso? Owszem - gotowana na parze pierś z kurczaka. A co z serem? Jest i on - mozzarella wymieszana z goudą w wersji light. Zamiast sosu pyszne kiełki brokuła..


Domowa pizza farmerska


Składniki (na dwie, duże blachy lub ok. 4 pizze okrągłe)

Ciasto: 0,5 kg mąki pełnoziarnistej, 6 łyżek stołowych mąki owsianej, 40 g świeżych drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, łyżka cukru, łyżka soli, zioła suszone

Farsz: jedna czerwona papryka, 300 g pieczarek, puszka kukurydzy, domowe suszone pomidory, pół piersi z kurczaka, przecier pomidorowy, opakowanie mozzarelli oraz sera gouda light do posypania

Sposób przygotowania

Drożdże rozrabiam z łyżką cukru oraz szklanką ciepłej wody. Odstawiam na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie obie mąki przesiewam z solą, dodając kolejno rozrobione drożdże, oliwę oraz szklankę ciepłej wody. Po długim i dokładnym wyrośnięciu, ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na mniej więcej pół godziny. 
Gotuję na parze pierś z kurczaka w papirusie, którą po ostygnięciu kroję w drobną kostkę. Kroję również paprykę, pomidory oraz pieczarki, które podsmażam na oliwie do miękkości. Przygotowuję sos, który składa się z przecieru pomidorowego, łyżki zalewy pomidorowej z przyprawami oraz suszonych ziół (oregano z majerankiem).
Po upłynięciu wskazanego czasu ciasto rozciągam na podsypanej mąką blasze, starając się, aby było jak najcieńsze. Spód smaruję sosem, dodaję nieco sera oraz pozostałe składniki, ponownie posypując serem. Piekę w temperaturze 180*C ok. 20 minut. Smacznego!



Jakie składniki ma Wasza idealna pizza? Częściej wykonujecie ją w domu, czy wolicie gotowe produkty?

Może Ci się spodobać

31 komentarze | COMMENTS

  1. taka wersja pizzy jest zdecydowanie najsmaczniejsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też! Zastanawiam się nad kupnem kiełkownicy. Wychodzi bardziej ekonomicznie aniżeli gotowe paczuszki :)

      Usuń
    2. Wiecie, że ostatnio podobno odkryto, że kiełki tak naprawdę nie są dla nas zdrowe?
      Nie wiem ile w tym prawdy, ale będę szukać innych źródeł.

      Usuń
    3. Hmm, myślę, że to może być przesadzona teoria. Rozumiem, że warzywa czerpią część składników z gleby na której rosną, stopniowo rozwijając swoje właściwości odżywcze ale co do ich zdrowotności śmiem wątpić, że mogłyby szkodzić.

      Usuń
  3. O rany jaka apetyczna pizzunia:) Mniam zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w sobotę zajadałam się własnie pizzą, ale zdecydowanie mniej zdrową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizza prezentuje się apetycznie i wierzę ze taka jest ;) uwielbiam kiełki brokula, mogę dodawać do wszystkiego ;)
    A pizze bardzo lubię z rucola ;) (bezmiesna)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie :) ja robię pizze w domu, lubię klasyczną, ewentualnie z dodatkiem ananasa :) spód do pizzy kupuję gotowy :P

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pięknie, na pewno wypróbuję przepis na ciasto bo jest idealne, nie za cienkie i nie za grube, kawałek można trzymać wygodnie w łapce.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wygląda pysznie :) Uwielbiam pizzę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniam, wygląda naprawdę smakowicie, aż zrobiłam się głodna, choć przed chwilą jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja ulubiona pizza to pizza z serem, tuńczykiem i kukurydzą i tyle :D Od małego taką uwielbiam i taką jem :D Zawsze zamawiamy pizze ze swojej ulubionej pizzerii, ale może kiedyś spróbujemy zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale smakowicie wygląda ! <3

    http://www.kefashionsisters.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja częściej jem kupioną, ale muszę pomyśleć nad zrobieniem zdrowej domowej:)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam domowe pizze, takie najlepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja najczęściej sama w domu robię pizzę, choć jest strasznie tucząca :P, ale ostatnio znalazłam przepis na odchudzoną wersję, którą koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czytanie takich wpisów, gdy jest się głodnym jest beznadziejnym pomysłem :D wygląda taak apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam domową pizzę!!:) Szczególnie z rzuconą na wierzch rukolę!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam domową, bardzo często robię, chociaż na trochę grubszym cieście, tak z przyzwyczajenia, Twoja wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę wypróbować Twój przepis :) Również uwielbiam pizzę z dodatkiem kukurydzy, więc może i ta będzie dla mnie świetna :D

    OdpowiedzUsuń
  20. ale narobiłaś mi ochoty na pizze! :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Jestem szczerze zainteresowana tym, co macie do powiedzenia. Każdy komentarz czytam oraz staram się odpowiedzieć. Zostań ze mną dłużej, dodając do Obserwowanych! :)

Z ogromną chęcią odwiedzam Wasze blogi, których obserwowanie sprawia mi przyjemność. Nie mam nic przeciwko linkom do Waszych blogów, jednak to nie miejsce na nachalną reklamę. Szanujmy pracę innych.